Az amazóniai acai bogyó, az áfonyához hasonlít a legjobban, nagyon finom trópusi íze van, nem édes. Az acai berry gyors fogyasztásra alkalmas gyümölcs, a helyi lakosok fagyasztott pépként, vagy szárítva, kapszulában tárolják.
A bennszülöttek juice formájában kedvelik, mágikus ereje miatt. Fokozza az állóképességet,a szexuális vágyat és a teljesítőképességet. A konzervipar a pálma csúcsrügyeit dolgozza fel, az értékes bogyók alapanyagként szolgálnak italokhoz, fagylaltokhoz és édességekhez. Sikere abban rejlik, hogy bizonyítottan csökkenti az éhségérzetet, és növeli az energiaszintet.
Az acai berry sokak által kedvelt hatása, hogy elősegíti a fogyást, hatékonyan regenerál, késlelteti a sejtek öregedési folyamatait.
Legfontosabb összetevői az antioxidánsok, melyek erősítik az immunrendszert, étrendünk már legtöbbször nem tartalmazza az értékes tápanyagokat, antioxidánsokat, melyek fedeznék a szervezet igényeit, az acai gyümölcsben ezek a fontos vegyületek kellő mennyiségben állnak rendelkezésre, ezáltal fokozza a szervezetünk védekezőképességét.
Az acai bogyó rendkívül gazdag szerves növényi fehérjében, ami nem termel koleszterint, könnyebben lebontható és szállítható az izmokhoz, mint az állati fehérje.Gazdag szénhidrát tartalma a munkához, mozgáshoz, sportoláshoz szükséges energiával látja el a szervezetet. Vizelethajtó, értágító és szívizom stimuláló hatása segíti a szervezetet, légút tágítóként is működik, a megnövekedett oxigén bevitel növeli az állóképességet.