Észak-Brazíliában, hatalmas pálmafákon nő az acai gyümölcs, olyan mint egy lila üveggolyó vagy szőlő. Finom trópusi íze van, azonban nem édes. Az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják, gyógyító hatása legendás.
Az acai bogyó 10 szer annyi antioxidánst tartalmaz mint a szőlő, és 2 szer annyit mint a kékáfonya.
Tele van tápanyagokkal, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, étkezési rostot, ami elősegíti az emésztési rendszer egészséges működését, csökkenti a koleszterin szintet és segít megállítani az idő előtti öregedést, a bogyóban nagy mennyiségben található E vitamin.
Az acai bogyó majdnem tökéletes aminosav összeállítást tartalmaz. Az Omega 6-9 nélkülözhetetlenek az egészséges idegrendszer kialakulásához és regenerálódáshoz. Az acai bogyóban a zsírsav aránya olyan, mint az olíva olajban. Tanulmányok szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a mediterrán területeken olyan alacsony a szívbetegség aránya.
Az aminosavak létfontosságúak az izom megfelelő összehúzódásához, regenerációjához, fejlődéséhez, és az állóképesség, folyamatos energiaellátás biztosításához.
Az acai bogyónak antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő és antimutagén tulajdonsága van. Bőséges forrása az antocianinoknak, melyek a flavonoidok egy különálló csoportját alkotják. Az anticioninok akár 50 %-l is tudják javítani az inzulin termelést.
Rendkívül gazdag növényi fehérjében, ami emésztéskor nem termel koleszterint, könnyebben lebontható és szállítható az izmokhoz, mint az állati fehérje.